perjantai 13. joulukuuta 2013

Ohjaus toimimaan! Taustoja prosessille

Opinto-ohjauksen toiminnallisten menetelmien kehittämisen tavoitteena on tehostaa ammatillisen koulutuksen läpäisyä, sillä yksi opintojen alkuvaiheen merkittävin keskeyttämissyy on "väärä alavalinta". 


Entistä toimivimpien, monipuolisempien ja ehkä syvempienkin ohjauksellisten menetelmien kehittämiseksi on siis tilausta. Toiminnalliset tai toiselta nimeltään draamamenetelmät on monien opinto-ohjaajien parissa nähty yhdeksi mahdollisuudeksi tähän. Niiden suuri haaste on ollut siinä, että koulun 45-75 minuutin oppitunnin pituuteen ne eivät ole juurikaan soveltuneet mm. menetelmien pituuden vuoksi. Toisaalta menetelmät myös vaativat ammattitaitoista ohjaajaa. Nyt tavoitteena onkin kehittää sekä ohjaajien ammattitaitoja että harjoituksia, jotka huomioivat opinto-ohjauksen todellisuuden ja tarpeet.

OHJAUS TOIMII -blogissa kuvataan 10 innokkaan Kanta-Hämäläisen opon  ja heidän oppilaiden prosessia menetelmien kehittämiseksi. Tavoitteena on raportoida myös tulokset eli esim. harjoitukset ja niistä saadut kokemuset.
Kouluttajana ja prosessin vetäjänä toimii Katariina Ylä-Rautio-Vaittinen (YTM, psykodraamaohjaaja), jolla on kokemusta mm. psyko- ja sosiodraamamenetelmistä sekä ryhmädynamiikan ja ryhmänohjauksen menetelmien kouluttamisesta. Prosessia koordinoi ja tekee näkyväksi Somepediahanke ja sen projektipäällikkö, opo Tarja Koskinen Ammattiopisto Tavastiasta.

Prosessimme alkoi 29.11.2013. Tervetuloa matkallemme mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti