Ohjaukseen soveltuvien toiminnallisten menetelmien kehittämisprosessin ja tulosten kuvausten blogi. Tavoitteena, että nuoret löytävät paremmin oman urapolkunsa ja läpäisevät opintonsa.
Erilaiset kortit ja patsastehtävät jäivät eniten mieleen. Kortteja olen jo hankkinut ja ne auttavat kuvaamaan vaikeitakin asioista. Kyllä se niin vain on, että toiminta jää parhaiten mieleen. Oppilailta saa paljon kiitosta kun tekee näitä tehtäviä ja se lämmittää opettajaakin!
Erilaiset kortit ja joskus myös esineet ovat löytäneet tiensä minun ohjaukseen. Ne toimivat tosi hyvin aina. Kaikkein mukavimmaksi olen kokenut janan. Sitä voi soveltaa erilaisissa asioissa ja eri kokoisella porukalla. Keskustelut jatkuvat luontevasti eteenpäin. Saa esille erilaisia mielipiteitä ja ajatuksia. Myös sormiäänestys on ollut käytössä oppitunneilla. Siinä saa nopeasti palautetta isolta ryhmältä ja ujommatkin uskaltaa osallistua kun ei tarvitse puhua. Draamanenetelmät vaativat enemmän sisäistämistä ja sulattelua, mutta eiköhän jotain pikkuhiljaa oteta kokeiluun.
Toiminnallisten menetelmien avulla oppilaiden intensiteetti ja läsnäolo kasvavat. Olen käyttänyt uusien ryhmien kanssa kurssien alussa tutustumiseen ja toistensa tuntemiseen ohjaavia menetelmiä. Käsi olkapäälle, kuviteltu kartta luokan lattiaan ja kodin sijoittuminen siihen, janat erilaisten asioiden suhteen ovat olleet hyvin toimivia. Itseä on tehty tunnetuksi erilaisten korttivalintojen avulla ja numeroiden avulla. Valinaisainevalintoja pohjustin esinevalintojen avulla, millä perusteella ottaa tietyn esineen joukosta. Olen käyttänyt ryhmäyttämisen tukena 7.luokilla patsaan muodostamista tietyssä paikassa koulurakennuksessa ja patsaa kuvaamista. 8.luokilla ammatteihin tutustumiseen orientoi hyvin ammattien kuvaaminen pantomiimien avulla. 9.luokilla omaa elämää jäsennetään kysymyskorttien avulla. Meillä on käytössä 75 minuutin oppitunnit ja olen huomannut että toiminnallisuus millä tahansa luokka-asteella virittää ja herättää nuoren aktiivisuutta. Oma mielikuvitus on suurin rajoite toiminnallisten menetelmien hyödyntämiseen ohjauksessa. Tässä koulutuksessa sai oman kokemuksen kautta virikkeitä toiminnallisten menetelmien hyödyntämiseen. Toiminnalliset menetelmät ovat oiva keino tarkastella tuttua asiaa uudesta tai toisesta näkökulmasta. Hieno kokemus.
Erilaiset kortit ja patsastehtävät jäivät eniten mieleen. Kortteja olen jo hankkinut ja ne auttavat kuvaamaan vaikeitakin asioista. Kyllä se niin vain on, että toiminta jää parhaiten mieleen. Oppilailta saa paljon kiitosta kun tekee näitä tehtäviä ja se lämmittää opettajaakin!
VastaaPoistaErilaiset kortit ja joskus myös esineet ovat löytäneet tiensä minun ohjaukseen. Ne toimivat tosi hyvin aina. Kaikkein mukavimmaksi olen kokenut janan. Sitä voi soveltaa erilaisissa asioissa ja eri kokoisella porukalla. Keskustelut jatkuvat luontevasti eteenpäin. Saa esille erilaisia mielipiteitä ja ajatuksia. Myös sormiäänestys on ollut käytössä oppitunneilla. Siinä saa nopeasti palautetta isolta ryhmältä ja ujommatkin uskaltaa osallistua kun ei tarvitse puhua. Draamanenetelmät vaativat enemmän sisäistämistä ja sulattelua, mutta eiköhän jotain pikkuhiljaa oteta kokeiluun.
VastaaPoistaToiminnallisten menetelmien avulla oppilaiden intensiteetti ja läsnäolo kasvavat. Olen käyttänyt uusien ryhmien kanssa kurssien alussa tutustumiseen ja toistensa tuntemiseen ohjaavia menetelmiä. Käsi olkapäälle, kuviteltu kartta luokan lattiaan ja kodin sijoittuminen siihen, janat erilaisten asioiden suhteen ovat olleet hyvin toimivia. Itseä on tehty tunnetuksi erilaisten korttivalintojen avulla ja numeroiden avulla.
VastaaPoistaValinaisainevalintoja pohjustin esinevalintojen avulla, millä perusteella ottaa tietyn esineen joukosta.
Olen käyttänyt ryhmäyttämisen tukena 7.luokilla patsaan muodostamista tietyssä paikassa koulurakennuksessa ja patsaa kuvaamista.
8.luokilla ammatteihin tutustumiseen orientoi hyvin ammattien kuvaaminen pantomiimien avulla. 9.luokilla omaa elämää jäsennetään kysymyskorttien avulla.
Meillä on käytössä 75 minuutin oppitunnit ja olen huomannut että toiminnallisuus millä tahansa luokka-asteella virittää ja herättää nuoren aktiivisuutta. Oma mielikuvitus on suurin rajoite toiminnallisten menetelmien hyödyntämiseen ohjauksessa. Tässä koulutuksessa sai oman kokemuksen kautta virikkeitä toiminnallisten menetelmien hyödyntämiseen. Toiminnalliset menetelmät ovat oiva keino tarkastella tuttua asiaa uudesta tai toisesta näkökulmasta. Hieno kokemus.
Loistava kirja: Itsetunto kohdalleen! Harjoituksia itsetuntemuksen ja vuorovaikutustaitojen oppimiseen. Sari Toivakka ja Miina Maasola. PS-kustannus 2012.
VastaaPoista